Dacia je v letu 2004 prodala veèčkot 95.000 vozil

Čas branja: 2 min
14.01.2005  13:33

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

(sporočilo za javnost)

Znamka Dacia je v letu 2004 s pomočjo novega modela Logan prodala več kot 95.000 vozil, kar pomeni 38,6-odstotno rast v premerjavi z letom prej. Dacia je utrdila svoje vodilno mesto na domaèem romunskem trgu, obenem pa je dosegla 26,2-odstotno rast izvoza. V letu 2005 bo Dacia zaradi uspešnega modela Logan še pospešila svojo mednarodno rast.

V letu 2004 je Dacia skupno prodala 95.296 vozil od tega 72.840 osebnih avtomobilov in 22.456 lahkih gospodarskih vozil. S prodajo 80.013 vozil v Romuniji (+ 32 %) je ta znamka osvojila 46,5 odstotni delež domaèega trga.

Logan je odskoèna deska za rast znamke Dacia

Od pričetka prodaje septembra pa do konca lanskega leta so za model Logan dobili že 40.000 naroèil. V drugi polovici leta 2004 je bil Logan že najbolje prodajano vozilo v Romuniji, v celoletni prodaji znamke Dacia pa je imel 21-odstoten delež. Lani so prodali tudi 31.362 primerkov modela Solenza, ki ga bodo predvidoma izdelovali le še do konca marca letos.

Logan je bil uspešen tudi po ravni opremljenosti in motorjev, saj je imel močnejši motor 1,6 (90 KM) kar 32-odstoten delež, 51 odstotkov kupljenih Loganov pa je imelo boljo serijsko opremo.

V komaj dveh mesecih od zaèetka prodaje je Dacia izvozila že 2.423 Loganov in tudi s tem svoj izvoz lani povečala za 26,2 odstotka na skupno 15.283 vozil.

V letu 2005 uresnièitev razvoja na mednarodni ravni

V tovarni v mestu Pitesti danes izdelajo po 300 Loganov na dan. aradi velikega povpraševanja bodo v zaèetku februarja prièeli delati v treh izmenah in dnevno kolièino dvignili za veè kot 500 Loganov. Dacia Logan bo v Slovenije naprodaj sredi februarja, v prvi polovici leta pa tudi v Siriji, na Poljskem, v Libanonu in pribaltskih državah. Z letošnjim poletjem bodo Logan prièeli prodajati tudi na prvih zahodnoevropskih trgih.

Letos bodo po zagonu izdelave sestavnih delov CKD (Completely Knocked Down) za Logan v Pitestiju, pričeli s sestavljanjem tega modela za ruski trg v Renaultovi tovarni v Moskvi. Iz istega vira bodo prihajali tudi številni sestavni deli za kasnejšo izdelavo Logana v Maroku, Kolumbiji in Iranu.

Na komercialnem področju bo Dacia lahko izkoristila sinergijske uèinke v okviru Skupine Renault. Na nekaterih trgih so njihova vozila naprodaj v salonih Renault, kjer so za znamko Dacia namenili posebne dele svojih prodajnih salonov, drugje, na primer v Turčiji, pa imajo za znamko Dacia loèene prodajne salone. Sinergijski učinki so tudi na področju logistike, saj bo bodoèe novo skladišče nadomestnih delov Renaulta in Nissana v madžarskem mestu Györ služilo tudi kot osrednje skladišče znamke Dacia za veèino držav srednje Evrope.

vir: Renault Nissan Slovenija


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novosti
Novosti Na trg se vrača nosilka uspeha novodobne Dacie

Majhna limuzina dacia logan je romunsko znamko po prevzemu Renaulta popeljala do prvih tržnih uspehov. Po kratkem obotavljanju je zavila...

AVTO
Testi
Testi Ko rabljenim karavanom lahko pokažete sredinec 40

Dacia logan MCV z ogromnim prtljažnikom in dokaj varčnim turbodizlom je preprost, robusten in poceni avto za družine, aktivne pare in...

AVTO
Novice
Novice Dacia v svečanih oblačilih 3

Romuni bodo z omejeno serijo bogate opreme Laureate Prime na svečan način počastili desetletnico tesnega sodelovanja z Renaultom

FINANCE
Članki
Članki Jezerc iz NLB: Čutim se objektivno odgovornega za bančno luknjo 20

"Bančniki nismo bili tako pametni in vsevidni, da bi predvideli krizo," pravi nekdanji šef področja poslovanje s podjetji v NLB Tomaž...

FINANCE
Članki
Članki Čufer ne izključuje možnosti nove zadolžitve - še letos 39

"Če se bo pojavila priložnost ali razlogi, na podlagi katerih bi ocenili, da bo to potrebno, bomo to pač storili," pravi minister

AVTO
Posel
Posel Avtomobilska Evropa v stari dobri formi

Prodaja avtomobilov v EU je znova zrasla, trg se krepi že leto in pol, tudi v Sloveniji smo priča večjim številkam

FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice