Tovšakova bo zaporno kazen prestajala na Igu203

avtor 24.05.2013  06:46  Dopolnjeno: 24.05.2013 17:40
Hilda Tovšak bo kmalu preseljena v zapor na Igu, kjer bo začela prestajati 14-mesečno kazen, na katero je bila obsojena v zadevi Čista lopata

Ljubljansko okrožno sodišče je danes na celjske zapore že poslalo odredbo za premestitev nekdanje direktorice Vegrada Hilde Tovšak na prestajanje zaporne kazni v Zavod za prestajanje kazni zapora Ig, so za STA povedali na sodišču. Tovšakova je namreč bila v zadevi Čista lopata obsojena na 14 mesecev zaporne kazni.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so tudi pojasnili, da bo omenjena odredba za premestitev Tovšakove v zapor na Igu izvršena, ko bo Okrožno sodišče v Mariboru zaradi nastopa zaporne kazni odpravilo pripor. Tovšakova je namreč v priporu zaradi očitkov treh kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril v primeru delavcev na gradbišču Termoelektrarne Šoštanj.

Hilda Tovšak spet za zapahi

Kot je znano, je policija prijela Hildo Tovšak. Prijeli so jo ponoči, v bližini Mislinje, kjer je sicer tudi živela, na eni od kmetij. Zdaj naj bi že bila v celjskih zaporih. Po naših informacijah se je Tovšakova predala sama, z njo pa je bil tudi njen odvetnik Boris Kanduti. O tem, da je policija najbolj verjela možnosti, da se Tovšakova še vedno nahaja v Sloveniji, smo pisali v članku Policija preverila letališča. Je Hilda Tovšak v Sloveniji?.

Hilda Tovsak
Nekdanja gradbena baronica Hilda Tovšak je bila zaradi procesne napake tožilstva izpuščena iz pripora 17. maja ob 14.15 uri.

"Tovšakova je povedala, da je zadevo premislila in se odločila za predajo zaradi vseh pritiskov na njeno družino in obsedenostjo javnosti zaradi nje," nam je povedal odvetnik Tovšakove Boris Kanduti. Kot pravi, se je skrivala v bližini doma, pri neki drugi hiši.

"Kot sam vidim zadevo, se je znašla v neki osebni stiski in se je želela v tem času pogovoriti s svojimi bližnjimi, nato pa bi se predala državnim organom. Sam sem pričakoval, da bo do predaje prišlo, saj nikoli ni izražala želje, da želi pobegniti," dodaja Kanduti.

Kanduti zatrjuje, da pobeg Tovšakove ne bo vplival na potek postopkov. Tovšakova ostaja v priporu, saj ima pripor s pravnega vidika prednost pred zaporom. Odvetnik Tovšakove ob tem pričakuje, da bo propadla gradbena barnica v kratkem začela s prestajanjem zaporne kazni. Kot pravi, je Tovšakova že v času pripora sama izrazila željo, da odide na prestajanje zaporne kazni, vendar pa ji tožilstvo ni ugodilo.

"Škoda je narejena"

Včeraj je minister Senko Pličanič prejel poročilo vodje Specializiranega tožilstva Harija Furlana, ki je vodil primer Tovšak. Zdaj čaka še na poročilo predsednika Vrhovnega sodišča Branka Masleše.

Pličanič je napovedal tudi ustanovitev skupine strokovnjakov, ki naj bi do julija letos "proučila primer Hilde Tovšak in druge podobne primere ter oblikovala kritično strokovno mnenje, identificirala vse odgovorne in podala predloge za učinkovitejše delovanje pravosodja".

Bodo napovedi ukrepov ob najdbi Tovšakove zvodenele? Ponovimo ponedeljkovo izjavo nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja o odgovornosti tožilstva in sodstva: "Tudi, če bi Tovšakovo našli, to ne bi spremenilo ničesar. Škoda je narejena, ljudje se jezijo, kako se je lahko kaj takega zgodilo."

Teden dni na prostosti

Spomnimo, Hildo Tovšak so iz pripora izpustili minuli petek, zaradi omilitve klasifikacije kaznivega dejanja, zato so priporni razlogi prenehali. Nato pa so se vrstile procesne nepravilnosti, zaradi katerih je lahko Tovšakova od sobote, ko se je v celjske zapore vrnila po svoje stvari, lahko bila na begu. Policija je nato izdala tudi mednarodna tiralica.

Nekdanja šefinja propadlega Vegrada je že pravnomočno obsojena v zadevi Čista lopata in kraje denarja iz sklada Vegradovih delavcev, v priporu je bila zaradi suma dajanja daril pri najemanju delavcev za TEŠ 6, nad njo pa visi še okoli 20 kazenskih ovadb.

203
Komentiraj
Izkušnja tiskanih Financ na vaših Android ali iOS telefonih in tablicah.
Že na predvečer tiskane izdaje.
  GOOGLE PLAY
  APPSTORE
Berite časopis Finance v aplikaciji na vašem osebnem računalniku.   VSTOPITE

Preberite tudi:

23.05.2013
24.05.2013
05.06.2013

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.

Pomoč pri registraciji in prijavi: admin@finance.si

Z registracijo sprejemate splošne pogoje.
Zbranih podatkov ne posredujemo tretjim osebam (Več o zasebnosti...).

Naslovnica Finance.si
Slovenija Tanja Smrekar Kdo je Dragan Šolak, srbski poslovnež, ki želi zavladati Bledu [P]

Neuradno: srbski poslovnež bi kupil GH Toplice, morda še Mokrice; naprodaj tudi Jelšingrad

Slovenija Krutost subvencij 3

Subvencije niso rešitev, so bolj kruto kot dobrodelno dejanje.

Slovenija S subvencijami ga že ne boste zakrpali [P]

Ali trg dela res prebudimo s petimi tisočaki za odprtje delovnega mesta?

Slovenija Tadej Kotnik Bank of Cyprus leto in pol po »ozdravitvi« spet v komi [P]3

Če želi največja ciprska banka ostati kapitalsko ustrezna, bi za polovično pokritost slabih terjatev z oslabitvami potrebovala 2,2, za...

Slovenija Imajo tudi nekdanji lastniki in menedžerji Radeče papirja svojo italijansko skrivnost? [P] 3

Podjetje Radeče papir Italia je od nedavnega v lasti goriške skupine KB 1909. Kaj ima italijanska družba skupnega s slovenskim Radeče...

Slovenija Bajrović: Gapa se ne bojim, Sportina gre po pravi poti 22

Magistrat International bo konec avgusta odprl prve tri trgovine z oblačili Gap v Sloveniji, vse bodo v Ljubljani

Slovenija Petra Sovdat Težko bo letos obnovljena še kakšna državna cesta [P]7

Minister Samo Omerzel proti ministru Urošu Čuferju

Slovenija Od ideje do posla - kako so začeli iz nič in preživeli na trgu [P]

Štiri zgodbe o preprostih podjetniških idejah, ki so preživele

Slovenija Nasvet: Kaj je pomembno vedeti, ko se odločate za samostojno podjetniško pot: od stroškov, ki vas doletijo na začetku, do pasti, ki vas čakajo [P]

Preden se odločite za pot samostojnega podjetnika, se je dobro pozanimati, kaj vse status espeja prinaša.

Slovenija Blažej Kupec Z matičnimi celicami zdravijo bolezni psov [P]

Podjetje Animacel z matičnimi celicami uspešno zdravi sklepe psov in konj. Takih podjetij je na svetu le pet. Ker je slovenski trg postal...

Slovenija Intervju: Jure študira na Berkeleyju, Lucija išče nove zvezde Silicijeve doline [P] 1

Zakonca Jure in Lucija Drobnak o delu in življenju v ZDA, prednostih in slabostih plačljivega študija, pa tudi o tem, kako se zabava...

Slovenija Nasvet: Kakšen CV vas pripelje do pogovora v multinacionalki [P]

CV je zbirka dejstev, ki služijo kot argumenti, zakaj ste primerni za neko mesto, prerešetajte ga in za vsako besedo posebej razmislite,...

Svet Albina Kenda Electrolux v Evropi čuti rast, jo bo tudi Gorenje? [P]

Pri Erste pravijo, da bo težko leto za posle v Rusiji in Ukrajini

Slovenija Tanja Smrekar Novi šef Simobila: Širili se bomo, če bodo imeli tudi lastniki kaj od tega

Nemec Jörg Zeddies prevzema položaj predsednika uprave drugega telekomunikacijskega operaterja v državi 11. avgusta

Borza & Denar Petra Sovdat Slovaki obupali nad nakupom Dela? 20

Na Delu ne komentirajo, v Laškem tudi ne, komentar iz Bratislave še čakamo

Slovenija Andreja Lončar Slovenija v vrhu EU po rasti javnega dolga 85

Javni dolg smo v Sloveniji v prvem četrtletju povečali za sedem odstotkov BDP, kar pa je posledica statistike

Slovenija STA SMC vas bo vsak mesec stal vsaj 60 tisoč evrov 26

Delitev 2,5-milijonske proračunske pogače: SDS bo prejemala deset tisočakov manj kot zdaj, SLS, PS, SNS in pirati služijo zunaj...