Smejte se, če so vas danes že nategnili183

Zakaj Janša večinoma plačuje z gotovino? Bo Janković snedel besede o odstopu? Je možen padec vlade?

Preberite tudi:
  1. Kdo je večji lopov?

Glavna razlika med Janezom Janšo in Zoranom Jankovićem, kršiteljema protikorupcijske zakonodaje z desnice in levice, je, da prvi večinoma posluje z gotovino, drugemu pa denar nakazuje večinoma družba KLM. Kaj sledi?

Janez Janša, premier in šef SDS, protikorupcijski komisiji ni pojasnil izvora 210 tisočakov premoženja. Zoran Janković, šef Pozitivne Slovenije, ljubljanski župan in skoraj mandatar, pa je protikorupcijski komisiji zamolčal izvor 2,4 milijona evrov premoženja.

Protikorupcijska komisija (KPK) zdaj ne more storiti nič več: vse ugotovitve pa je že posredovala policiji, tožilstvu in Dursu. V KPK sicer pravijo, da bi lahko verjetno odkrili še veliko več, če bi lahko pregledali tudi transakcije družinskih članov Jankovića (predvsem sinov Jureta in Damijana) in Janše (predvsem brata Rajka). Podrobneje smo o ugotovitvah KPK pisali na v članku Koliko premoženja sta zatajila Janković in Janša.

[A] 6036Untitled-41.1357677941.jpg
Foto: Redakcija Financ

Kako poslujeta šef vlade in prvi človek opozicije

Janša:

1. Med drugimi kršitvami je KPK ugotovil, da je podjetje Imos leta 2005 prek povezanega podjetja Eurogradnje z odkupom in večkratnim preplačilom vrednosti zavezančevih nepremičnin dejansko do skoraj polovice sofinanciralo nakup stanovanja v Ljubljani. Kako je šel posel? Janša je v letu 2005 prodal zemljišče v Trenti Eurogradnjam, za 131 tisoč evrov. S tem je septembra 2005 plačal Imosu (približno polovico) kupnine za stanovanje na Mesarski ulici v Ljubljani. Eurogradnje so zemljišča v Trenti leto dni pozneje prodale Imosu. Prodajna vrednost nepremičnin v Trenti je odstopala tako od podatkov Gursa kot Dursa, Eurogradnje naj bi ga preplačale za desetkrat.

Janša naj bi s tem dobil najmanj sto tisočakov premoženjske koristi. Imos je sicer javnosti znan predvsem kot graditelj prostorov za NPU na Litostrojski v času prvega Janševega mandata.

2. Janša je KPK posredoval tudi neresnične podatke o nakupu avtomobila volvo leta 2007, ki ga je prijavil z zamudo. Komisija je ugotovila, da je le del kupnine, skupaj je znašal 46 tisoč evrov, kupil z nakazilom, večina je bila gotovina. Denar naj bi mu, je slednjič zatrdil, dala mama.

3. Gotovinsko je, poleg plačila avtomobila, plačal tudi dve sodni taksi v skupni vrednosti okoli 15 tisoč evrov (slabih pet tisočakov za plačilo tretje sodne takse naj bi poravnala odvetniška pisarna, ki ga je zastopala). Pomagal naj bi mu (kot tudi pri nakupu stanovanja v Ljubljani) brat Rajko, ki naj bi mu bil tudi dolžan, a tudi nastanka dolga Janša ni znal pojasniti. KPK Janša tudi ni prijavil 33 tisoč evrov gotovinskega pologa na TRR in poroštva SDS za najetje pol milijona evrov posojila.

Po izračunih KPK Janša glede na stroške porabi približno dvakrat toliko, kolikor je zaslužil kot javni funkcionar. Drugih prilivov na TRR Janša ni imel.

Janković:

1. KPK prvič uradno ugotavlja, da je del denarja iz asignacij končal na Jankovićevem zasebnem računu. Kako je šlo? KPK je ugotovil dva primera, ko je v istem dnevu po nakazilu, ki ga je izvršil Grep, večja vsota denarja končala pri Zoranu Jankoviću. Prvič 15. aprila 2011, ko je prek verige Grep-Baza Dante-KLM isti dan na TRR dobil 40 tisoč evrov. Drugič pa 26. avgusta 2011, ko je prek iste verige isti dan na TRR dobil 100 tisoč evrov. Grep je investitor Jankovićevega paradnega projekta Stožice, družba KLM pa je v večinski lasti Jankovića.

Skupaj gre za 208 tisoč evrov, to so bili le prilivi v štirih mesecih leta 2011. »Ta sredstva so tudi izrazito obremenjena s korupcijskimi tveganji, tveganji za nedovoljeno lobiranje, nasprotjem interesov v najširšem smislu in sumi zlorabe položaja,« ugotavlja KPK.

2. V času županovanja je Janković prejel več denarnih nakazil kot poplačilo dolga različnih pravnih oseb v skupni vrednosti 2,4 milijona evrov. Tako ni prijavil prilivov:

  • 167.983,57 evra v letu 2007;
  • 631.449,71 evra v letu 2008;
  • 304.835,67 evra v letu 2009;
  • 361.609,82 evra v letu 2010 in
  • 273.732,38 evra v letu 2011.

3. Janković se je v nadzorovanem obdobju večkrat približal (ali pa presegel) limit na osebnem TRR, ta znaša 300 tisoč evrov. Sredstva za pokrivanje limita mu je večinoma nakazoval KLM, Janković pa je večkrat dvigoval tudi večje vsote gotovine.

Uradno je Janković zaslužil 32 tisoč evrov, sodeč po odlivih, pa je porabil 370 tisoč evrov.

Janša in Janković pa nič

Janšo smo včeraj vprašali:

- Ali boste zaradi ugotovitev KPK odstopili? Če da, kdaj? Če ne, zakaj ne, in ali vam volivci še lahko verjamejo?

- Zakaj večinoma poslujete z gotovino in kje je izvor gotovine, s katero ste plačali izdelke in storitve, ki jih omenja KPK?

- Glede na to, da ste tvitali, da »ni resno, da KPK upošteva podatke GURS«: boste odpravili davek za nepremičnine višje vrednosti, ki upošteva prav te podatke? Če da, kdaj? Če ne, zakaj ne?

Jankovića pa smo vprašali, ali bo mož beseda:

- Ob hišni preiskavi 27. septembra ste dejali: »Dajem se v prostovoljno preiskavo vsem državnim organom. Ker nisem dobil niti evra. Če kdo ugotovi kakšno nepravilnost, bom odstopil z vseh funkcij.«

- Glede na to, da je KPK ugotovil, da je del denarja Grepa končal na vašem TRR, kdaj boste odstopili? Če ne boste, ste požrli besedo, in ali vam volivci še lahko verjamejo?

Odgovorov nismo dobili.

»Očitke KPK v celoti zavračam, saj gre za stare zadeve, ki so bile javnosti že velikokrat pojasnjene. Kot ugotavlja KPK, izvor mojega premoženja ni sporen, glede očitkov, da o spremembi višine premoženja nisem redno poročal, pa vztrajam pri tem, da poročanje ni bilo potrebno, ker se višina mojega premoženja ni spreminjala. Poudarjam tudi, da ni prišlo do nikakršnega oškodovanja premoženja MOL. KPK v mojem primeru ne ugotavlja korupcije, ampak zgolj možnost korupcijskega tveganja, kar pa odločno zavračam,« je pozno zvečer zapisal Janković. Več naj bi pojasnil danes.

Iz SDS pa so nam pred koncem redakcije sporočili, naj si ogledamo nastop Janše v oddaji Odmevi na nacionalni televiziji.

Mussomeli ne pričakuje čudeža

»Slovenska javnost pričakuje, da njeni politični voditelji pojasnijo očitke iz poročila protikorupcijske komisije. Komisija je opravila zelo pomembno delo, pri analizi je bila zelo previdna in ni hitela. Počakajmo nekaj dni, kako se bosta premier Janša in prvak opozicije Janković odzvala na očitke. Njunih odstopov pa ne pričakujem,« je dejal ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli.

Ključni bodo menda naslednji trije dnevi, ocenjujejo poznavalci.

Koalicija zahteva odstope

Pred včerajšnjim vsakotedenskim vrhom koalicije so prvaki koalicijskih strank - z izjemo Ljudmile Novak iz NSi - zahtevali odstop tako Janše kot Jankovića.

»Lahko imamo isto vlado z drugim mandatarjem,« je dejal prvak Desusa Karl Erjavec.

»Mene ne bi bilo več na funkciji,« pravi Radovan Žerjav iz SLS, ki se že poslavlja od politike.

»Ugotovitve KPK so obremenjujoče, zato bi morala odstopiti z javnih funkcij. Druge možnosti ni,« pa pravi Gregor Virant iz DL.

Do konca redakcije se sestanek koalicije ni končal. Odgovorov, ali bodo izstopili iz koalicije, če Janša ne odstopi, nismo dobili.

Kako stranke skrbijo za integriteto

Parlamentarne stranke smo pred nedavnim vprašali, kako skrbijo za etiko in integriteto svojih članov, kako ukrepajo, če je kaj narobe.

V Jankovićevi Pozitivni Sloveniji zaupajo v posameznikovo avtonomijo in presojo. »Če pride do hujših kršitev vrednot, statuta ali programa stranke, pa je mogoče člana stranke tudi izključiti.«

Iz Janševe SDS - kljub več prošnjam, naj vendarle odgovorijo - odgovorov niso poslali.

KPK je pregledal tudi premoženje Boruta Pahorja (takrat še šefa SD), Žerjava, Novakove, Viranta in Erjavca, a nepravilnosti ni našel.

183
Komentiraj
Izkušnja tiskanih Financ na vaših Android ali iOS telefonih in tablicah.
Že na predvečer tiskane izdaje.
  GOOGLE PLAY
  APPSTORE
Berite časopis Finance v aplikaciji na vašem osebnem računalniku.   VSTOPITE

Preberite tudi:

09.01.2013

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Naslovnica Finance.si
Slovenija Andreja Lončar Cerarjevi bodo do ponedeljka spisali osnutek koalicijske pogodbe 54

Prihodnji teden se bodo nadaljevali pogovori o sestavi koalicije

Slovenija STA Sodba zoper Tomaža Berginca v zadevi Big Trading pravnomočna 3

Berginc je pravnomočno obsojen na leto in osem mesecev zapora s preizkusno dobo treh let

Slovenija NLB z novo nasedlo naložbo v Zagrebu 3

Je šlo pri financiranja nepremičninskega projekta na Hrvaškem za neuspel poskus reševanja Vegrada?

Borza & Denar NLB v prestrukturiranje izgubarskih balkanskih hčera 11

Nadzorniki banke so danes obravnavali načrt prestrukturiranja NLB Banke Beograd ter NLB Montenegrobanke iz Podgorice

Svet STA Hrvaški svetovalec: Agrokor mora vsrkati velik potencial Mercatorja

"Mislim, da z Agrokorjem upravljajo preveč družinsko in premalo profesionalno," ocenjuje hrvaški svetovalec Marijan Kostrenčić

Slovenija Andreja Lončar Durs ponovno blokiral Peko 7

Šef tržiškega čevljarja Slavko Despotović obljublja: "V tednu dni bomo odblokirani."

Svet Nove sankcije EU proti Rusiji tudi za vodje obveščevalnih služb 2

EU je sankcije razširila na 15 oseb in 18 ustanov ali podjetij

Svet EU pospešeno pripravlja gospodarske sankcije proti Rusiji 11

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy naj bi voditelje EU pozval, naj sankcije vključujejo le naftni sektor, ne tudi plinskega.

Slovenija Akrapovič ne bo delil dobička 22

Bilančni dobiček ivančnogoriškega proizvajalca izpušnih sistemov Akrapoviča v višini 18,8 milijona evrov ostaja nerazporejen

Borza & Denar Petrič v iztis malih delničarjev Turboinštituta 7

Prvi mož Kolektorja Stojan Petrič malim delničarjem proizvajalca turbin ponuja pet evrov za delnico

Nepremičnine STA Gurs: Kriza nepremičninskega trga dosega drugo dno 21

Promet z nepremičninami je lani občutno padel, v rednem poročilu ugotavlja geodetska uprava

Slovenija Repovž: Letenje še vedno najvarnejša oblika prevoza 5

Predsednik varnostne komisije pri Letalski zvezi Slovenije Miha Repovž svetuje previdnost pri letalskih prevoznikih v Afriki in Rusiji

Svet Z Letališča Gradec leti vse več potnikov 24

Graško letališče po številu potnikov že skoraj dohitelo Aerodrom Ljubljana.

Slovenija Eles rešuje Talum: Konvertiral bo 8,4 milijona evrov posojil 5

Eles bo kljub konverziji svoja vlaganja izvajal po planu

Energetika Proizvodnja električne energije v juniju manjša kot maja

Poraba električne energije se je junija v primerjavi z majem zmanjšala za 5 gigavatnih ur (GWh)

Slovenija Skupščina Banke Celje o enem članu uprave manj 2

Delničarji banke bodo konec avgusta odločali o spremembah statuta. Namesto treh članov vodstvo predlaga dvočlansko upravo

Svet Obseg posojil zasebnemu sektorju v območju evra se še krči 9

Obseg posojil zasebnemu sektorju v območju evra se je junija v letni primerjavi znova skrčil, a nekoliko manj kot maja.

Slovenija Monika Weiss Kako državna DUTB po novem skriva izplačila svetovalcem 18

Državna Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je aprila razkrila, da je za nekajmesečno svetovanje najela tudi estonsko družbo OÜ...

Slovenija Ingor pričakovano v stečaj 8

Stečajna upraviteljica je Katarina Bedenik, stečajni postopek pa naj bi se končal brez razdelitve stečajne mase, saj Ingor po bančnem...

Slovenija Ukrajinska kriza udriha po Krki 6

Dobiček dolenjskega farmacevta sicer nad pričakovanji, a se prodaja vse bolj ustavlja

Svet STA Razpoloženje nemškega gospodarstva navzdol, potrošnikov navzgor

Razpoloženje v nemškem gospodarstvu se je julija močno poslabšalo,razpoloženje nemških potrošnikov pa se je izboljšalo in doseglo...

Slovenija Dobre novice s pridržkom 32

Slovenija v svetovnem merilu ni velik igralec, zato mora delati na domači »fronti« in tako blažiti šoke iz tujine.

Slovenija Za podjetniki dober prvi polčas

Okrevanje na evrskem območju se širi, a rusko-ukrajinski spor utegne ogroziti zaupanje v gospodarstvu

Slovenija Tako sem financiral svoj start-up

»Treba se je izpostavljati. Nihče ne bo prišel sam od sebe potrkat na vrata, treba se je pokazati na startup konferencah oziroma...

Slovenija Podjetnik: Prositi jih moram, da lahko zaposlim ljudi 6

Zakaj se zavod za zaposlovanje premakne šele po novinarskih vprašanjih?