Prejeli smo: Delničarji SKB banke bentijo in si pulijo lase

avtor 01.07.2002  17:14  Dopolnjeno: 01.07.2002 17:17

Odgovor SKB banke na članek z naslovom Delničarji SKB banke bentijo in si pulijo lase je poln neresnic, sprenevedanj, nesmislov in zavajajočih trditev.

Večina delničarjev, ki ob javni ponudbi niso prodali svojih delnic, je računala, da se bo z novim tujim večinskim lastnikom izboljšalo finančno poslovanje SKB banke, ki je bilo v preteklih letih bolj podobno Avgijevemu hlevu iz grške mitologije, vendar se je takoj po prevzemu izkazalo, da je nova večinska lastnica Societe Generale skupaj z upravo začela voditi poslovanje SKB banke do malih delničarjev po načelu l'etat c'est moi. SKB banka ne sprejema in ignorira dejstvo, da delničarji vlagajo denar v delnice s ciljem prejemanja prihodnjih donosov od lastniškega kapitala, ne pa samo v špekulativne namene.

S poudarjanjem dejstva, da je Societe Generale nakazala ob uspeli javni ponudbi možnost umika delnic z organiziranega trga, je SKB banka posredno dokazala, da je Societe Generale siva eminenca, ki vleče niti iz ozadja, odločitev in s tem povezana utemeljitev o umiku delnic pa ni pristen izkaz volje uprave, kar je groba kršitev določbe 219. člena ZGD do malih delničarjev, po katerem morajo organi družbe delničarje ob enakih pogojih enako obravnavati.

SKB banka v odgovoru navaja, da je bila delničarjem ponujena revidirana knjigovodska vrednost delnic po "nevtralni" ceni 2.251,78 tolarja za delnico, ki je bila kar za 11 odstotkov "višja" od povprečne cene delnic na borznem trgu, dosežene v zadnjem mesecu, ob tem pa zamolči, da je bila ponujena cena za delnico kar za 35,27 odstotka nižja od knjigovodske vrednosti na dan 31. decembra 2000, ki je znašala 3.478,79 tolarja. SKB banka se ne zaveda, da je temeljna naloga uprave maksimiziranje vrednosti lastniških naložb delničarjev, med katere kot kazalec upravičeno uvrščamo tudi knjigovodsko vrednost delnic, ne pa njeno zmanjšanje za več kot tretjino.

Razlaga SKB banke o odkupni ceni za delnico ni samo demantirajoča, ampak tudi popolnoma napačna s semantičnega stališča. V gradivu za 14. skupščino delničarjev je bilo jasno zapisano, da bo dana delničarjem možnost prodaje delnic pod enakimi pogoji kot delničarjem, ki se niso odzvali na javno ponudbo za odkup delnic. Poudarek je na besedici odzvali, ki je v slovarju SSKJ (III. knjiga, stran 332, 1986) razložena kot udeležiti se česa na poziv, povabilo, prošnjo. Delničarji so bili samo enkrat pozvani, in sicer pri javni ponudbi za odkup delnice s strani Societe Generale po ceni 4.098 tolarjev za delnico. Torej če bi upoštevali to dejstvo, bi morali ponuditi enako ceno kot ob javni ponudbi, ne pa sramotnih 2.251,78 tolarja za delnico, ki je skoraj za polovico nižja od opisno obljubljene. Interpretacija SKB banke v vlogi "razlagalca" je zato popolnoma neumestna in nepotrebna.

Če se že SKB banka dela bolj papeško od papeža in popravlja ugotovitve E. N. Gašperšič, navedene v njenem članku, naj naslednjič popravi tudi napačno navedeno vrednost izgube SKB banke, ki v letu 2001 ni znašala 19,5 milijona tolarjev, ampak neverjetno rekordnih 19,5 milijarde.

Močno dvomim o trditvi SKB banke, da je bila dokapitalizacija ob koncu leta 2001 izvedena v skladu z vsemi veljavnimi zakoni in statutom banke. Zahtevanega pisnega poročila o prejetih sklepih na skupščinah SKB banke v letu 2001 od vodstva namreč nisem dobil, čeprav mi kot delničarju po 287. členu, 4. točki ZGD omenjena pravica pripada, kar implicira, da banka nekaj skriva.

To, da je bila dokapitalizacija opravljena na podlagi edino takrat znanega nevtralnega merila, to je zadnje knjigovodske vrednosti delnice (3.478,78 tolarja) z dne 31. decembra 2000, je neresnično. Societe Generale je dokapitalizirala SKB banko v višini 71,8 milijona evrov (vir: gradivo za 14. skupščino delničarjev SKB banke, 4. stran, 2002), če to vrednost pomnožimo s tečajem evra (222,34 tolarja za evro - srednji tečaj SKB banke na dan 31. decembra 2001), nam d‡ skupen znesek dokapitalizacije, ki znaša 15.964.012.000 tolarjev, če to delimo s številom novoizdanih delnic (3.899.902), dobimo znesek 4.093 tolarjev na delnico, ki je že praktično enak vrednosti, ki je bila ponujena ob javni ponudbi in je skoraj za 615 tolarjev višja od vrednosti, navedene v članku SKB banke. Če bi pri izračunu uporabili prodajni tečaj SKB banke na dan 31. decembra 2001 (222,59 tolarja za evro), bi dobili celo začuda enako vrednost na delnico (4.098 tolarja), kot je bila ob javnem odkupu.

Kot sklep na tragikomedijo SKB banke naj navedem latinski rek "Cum principia negante non est disputandum" ali v slovenskem jeziku "S tistim (beri: SKB banka), ki zavrača načela, ni moč razpravljati".

Aljoša Mauhler, mikrodelničar SKB banke, d.d.

0
Komentiraj
Izkušnja tiskanih Financ na vaših Android ali iOS telefonih in tablicah.
Že na predvečer tiskane izdaje.
  GOOGLE PLAY
  APPSTORE
Berite časopis Finance v aplikaciji na vašem osebnem računalniku.   VSTOPITE

Preberite tudi:

26.06.2002
21.06.2002
20.06.2002
24.07.2002
05.08.2002
05.08.2002

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Naslovnica Finance.si
Slovenija NSi menda tik pred tem, da gre v opozicijo. Je Bratuškova dvignila roke? 48

Preverili smo, kaj moti stranke, ki jih Miro Cerar vabi v vlado. Bo SMC sestavila vlado zgolj s tremi parlamentarnimi strankami?

Slovenija To morate vedeti o novi koalicijski pogodbi [P]87

Komentiramo programska izhodišča nove vlade

Slovenija Kakšne označbe morajo imeti kozarci [P]13

Kateri kozarec je pravi? To se v teh dneh sprašujejo gostinci, pri katerih inšpektorji preverjajo ustreznost kozarcev

Slovenija Za ta igrala je Thermana plačala 60 tisoč evrov 5

Ob tem so pred prisilko predčasno poplačali županovo ženo, ki je bila posrednica pri nabavi, so že priznali

Borza & Denar Andreja Lončar GH Union z novim imenom, ACH-ju dober milijon dividend [P]1

Grand hotel Union zdaj nastopa pod imenom Union hoteli; kljub svarilu šefa hotela Bogdana Lipovška so si lastniki izplačali za poldrugi...

Slovenija Saša Kisovec Erjavec bi bil evropski komisar in predsednik parlamenta 19

Še vedno naj bi obstajala možnost, da vlada v petek v Bruselj pošlje tri kandidate za komisarja.

Slovenija Janez Tomažič Učite se nemško; tako se boste najbolje prodali [P]19

Marie-Luise Dött, poslanka v nemškem parlamentu, Slovencem, ki iščejo poslovne priložnosti, priporoča:

Slovenija Cerarjeva solata [P]86

Nova slovenska politična jed je začinjena z dvoživkami

Slovenija Finančna policija: bomo Italijanom segli vsaj do gležnjev? [P]9

Primerjamo novo finančno upravo v Sloveniji in italijansko finančno policijo

Borza & Denar Andreja Lončar Bo NLB tudi v stečaju SCT Naložb ob milijone? 6

Sodišče je odbilo tožbo SCT Naložb, s katero izpodbijajo prenos lastništva murskosoboške TKO na arabsko podjetje, v ozadju katerega...

Slovenija Svarila: če ne bo tujega kapitala, bo tudi dobro razpoloženje minilo [P]1

Statistika: gospodarska klima v Sloveniji je julija na najvišji ravni v zadnjih petih letih

Slovenija Naše banke postajajo nedonosne hranilnice denarja [P]3

V zadnjih petih letih krize se je obseg posojil nebančnemu sektorju pri naših bankah skrčil za skoraj deset milijard evrov, torej za...

Nepremičnine RTH prodaja apartmaje na Rabu in samski dom v Trbovljah [P]3

Družbo M & P, ki je lastnica samskega doma v Trbovljah in počitniških apartmajev na Rabu, želi RTH prodati vsaj za knjigovodsko...

Slovenija Kdo bo izkopal romunski zaklad Zdenka Pavčka & Co.? [P]2

Dober mesec dni po nakupu Izletnika Celje je celjski poslovnež Darko Martin Klarič objavil razpis za prodajo družbe Viator & Vektor Ro.

Slovenija Saša Kisovec Kakšna bo v prihodnje vloga bank v Mercatorju? 5

Uprava Mecatorja je za 29. avgust sklicala prvo skupščino odkar je med delničarji hrvaški Agrokor.

Slovenija Saša Kisovec Abanka še čaka na soglasje Bruslja za državno pomoč 5

Težava naj bi bila, ker Bruselj zahteva privatizacijo, vlada pa brez soglasja državnega zbora te zaveza ne more dati.

Svet Daniel Gros Čezatlantsko razhajanje v gospodarski rasti [P]1

V državah, kot so Italija, Španija in Grčija, se trajanje stečajnega postopka meri v letih, ne pa v mesecih ali tednih kot v ZDA.

Slovenija Delnice Mercatorja prodajte, za nov zaslužek ni več prostora [P]

Danes bo ATVP presodil o prevzemni ponudbi Agrokorja

Slovenija Odmrznjena privatizacija: kako vrh glave nas imajo tuji vlagatelji? [P]1

To bo jasno že v prihodnjih dneh, ko bodo v Slovenskem državnem holdingu (SDH) vrteli telefone.

Slovenija Preden nepremičnino kupite, jo še preizkusite [P]

Koncept »rent to buy« je ponekod v tujini oživil nepremičninski trg; ga lahko tudi pri nas?

Odklop Plaža, senca in zanimiva knjiga! [P]

Poleti je ponavadi največ časa, da v roke vzamete kakšno zanimivo, a tudi uporabno knjigo, saj znanja ni nikoli preveč; kaj...

Slovenija Peter Frankl Cerarjeva solata [P]86

Nova slovenska politična jed je začinjena z dvoživkami